Çeviri Derneği 2015 Ödülleri

ÇEVİRİ DERNEĞİ 2015 ÖDÜLLERİ

Çeviri Derneği 2015 Onur Ödülü ve Elif Ertan Genç Soluk Ödülü, 10 Ekim 2015 Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Baltalimanı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ödül töreninde sahipleriyle buluştu.

Çeviri Derneği 2015 Onur Ödülü bu yıl iki kadın çevirmene veriliyor:

Beril Eyüboğlu ve Roza Hakmen.

Ülkemizde olduğu gibi emeğin, özellikle de çevirmen emeğinin ve kimliğinin daha da görünmez olduğu toplumlarda ödül vermek özellikle çeviri alanında ödül vermek bizim için her zaman olduğu gibi, bu yıl da özel bir anlam taşıyor. Sözcükleri büyük bir sabır ve özenle, adeta ilmek ilmek dokuyarak okurlarla buluşturan iki kadın çevirmene emekleri ve alanımıza katkıları nedeniyle verilecek olan Onur Ödülü vesilesiyle teşekkür etme fırsatı buluyoruz.

Çeviri Derneği Elif Ertan Genç Soluk Ödülü bu yıl Translate for Justice projesine ve bu projeye emek veren genç çevirmenlere verilecek. Zamansız yitirdiğimiz en genç başkanımız Elif Ertan da bu projenin sessiz kahramanlarından biriydi. Fransızca metinlerin çevirisi ve yayına hazırlanması aşamalarında projeye çok değerli katkılar sunmuştu.  Bu ödülle Translate for Justice projesine katılan genç çevirmenlerimize teşekkür etme fırsatı bulacağımız için çok mutluyuz.

ÇEVİRİ DERNEĞİ ÖDÜLLERİ

1999 yılında kurulan Çeviri Derneği, 2001 yılından itibaren her yıl çeviri alanına yaptığı katkıları ve kazandırdığı çeviri eserleri dikkate alarak bir ya da birden fazla çevirmene, Ödül Yönetmeliğine uygun bir süreç izleyerek Onur Ödülü vermektedir. Derneğimizin ilk onur ödülü, 2001 yılında Tahsin Yücel’e verildi. Daha sonraki yıllarda ödül alan çevirmenlerimiz listesi aşağıda yer almaktadır:

• Aykut Kazancıgil (2002)
  • Vedat Günyol (2003)
  • Cevat Çapan / Zeynep Bekdik / Şahap Barker (2004),
  • Gönül Suveren (2005)
  • Atila Tolun (2006)
  • Seçkin Selvi (2007)
  • Yaşar Avunç (2008)
  • Rekin Teksoy (2009)
  • Özdemir İnce / Ülker İnce (2010)
  • Okşan Atasoy (2011)
  • Yurdanur Salman (2012)
  • Sevin Okyay (2014)

ÇEVİRİ DERNEĞİ

ELİF ERTAN GENÇ SOLUK ÖDÜLÜ

Çeviri Derneği, 2011’den itibaren genç çevirmenleri yüreklendirmek amacıyla ödül kategorisine “Genç Soluk Ödülü”nü de ekledi ve Genç Soluk Ödülü ilk olarak 2011’de Sabri Gürses’e, 2012 yılında da Aslı Takanay’a verildi.

2014 yılının Mart ayında aramızdan ayrılan Çeviri Derneği’nin Yönetim Kurulu Eski Başkanı Elif Ertan’ın adını yaşatmak arzusuyla Çeviri Derneği Genç Soluk Ödülü, 2014 yılından itibaren Elif Ertan Genç Soluk Ödülü adıyla verilmeye başlandı.

2014 yılında bu ödül, Çağdaş Acar’a, akademik çeviri eğitimi, çeviri endüstrisi, yazın çevirisi dünyasını bütüncül bir bakış açısıyla değerlendiren çalışmaları, çeviri meslek örgütleri ve meslekleşme alanına yaptığı aktif katkıları nedeniyle verildi.