Türkiye Yayıncılar Birliği 2016 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri

Blog page

Türkiye Yayıncılar Birliği 2016 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 1 Haziran 2016’da CVK Park Bosphorus Hotel’de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Ödüllerin takdimine geçmeden önce ilk olarak Haziran 2015-2016 yayınlama özgürlüğü, sansür ve baskı ile ilgili verileri barındıran Yayınlama Özgürlüğü Raporu’na dair kısa bir bilgi verildi.

Ardından Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Ragıp Zarakolu ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal konuşma yaptı. İki isim de Türkiye’de yayıncılığa ve kitaplara yönelik baskı ve sansür konusunun yeni olmadığının ancak bununla mücadelenin de hiç bitmediğine vurgu yaptılar.

Kırşehir’de 32 yıldır faaliyet gösteren, 2015 Eylül ayında uğradığı saldırıda çalışanları yaralanan ve yakılarak büyük zarar gören Gül Kitabevi’ni temsilen, kitabevinin işletmecileri Eşref Odabaşı ve Sait Akıllı’ya Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü verildi. Diğer ödül ise Alfa Yayın Grubu’na verilirken, ödülü temsilen alan Everest Yayın Yönetmeni Cem İleri, başta çevirmenler olmak üzere yayın sürecindeki büyük emeğe dikkat çekti.

Düşünce ve İfade Özgürlüğü’nün diğer ödülü ise gazeteci, yazar Hasan Cemal ‘e takdim edildi. Ödülü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal’den alan Hasan Cemal, ifade özgürlüğünün demokrasi için vazgeçilmez bir unsur olduğuna işaret etti.