ARÇ’ın 20 Şubat Sonrası Afet Çalışmalarına Katkısı

Please click for the English version

6.2.2023 günü meydana gelen depremlerin ardından Çeviri Derneği – Afette Rehber Çevirmenlik Organizasyonu (ARÇ) olarak 6-19.02.2023 tarihleri arasında yürüttüğümüz gönüllü destek çalışmalarını sonlandırdıktan sonra da sahayı izlemeye ve destek vermeye devam ediyoruz.

Bu destek çalışmaları afet sürecine yönelik olarak ARÇ koordinasyonunda yeni çevirmen görevlendirmelerini ve sahadaki çevirmenlerin güncel takibini içermeyecektir. Bundan sonra sahada uzun süreli yürütülecek görevler gönüllü ve/veya ücretli olabilmektedir. ARÇ herhangi ücretli bir çalışmanın parçası veya koordinatörü olmayacaktır. Ancak devam eden ücretli ve/veya gönüllü çalışmaları gönüllü katkı temelinde aşağıdaki çerçeve içinde destekleyebilir.

Bu çerçeveyi kabul eden paydaşlara burada açıkladığımız desteği vermeye hazırız. Çalışmanın koşulları taraflar arasındaki mutabakata bağlıdır, aralarındaki ilişkide ARÇ olarak bir rolümüz ve sorumluluğumuz olmayacaktır.

ARÇ’ın destek verebileceği Taraflar:

* Acil müdahalenin ilk iki haftasında ARÇ olarak sahaya yönlendirdiğimiz çevirmenlerden gönüllü veya ücretli olarak sahada çalışmaya devam edenler

* Daha önce ARÇ koordinasyonunda görev almamış, ancak sahada gönüllü veya ücretli görev almak isteyen, ilgili görev için mesleki yetkinliği olan çevirmenler

* Kendi görevlendirme ve koordinasyonlarını yapan ve ARÇ’la yapıcı ilişki kuran çevirmen girişimleri (çeviri şirketleri bunun dışındadır)

* Çevirmen ihtiyacı olan insani yardım kuruluşları (aracı olmaksızın çevirmen talebini bize iletenler veya bizim doğrudan ilk muhatabına ulaşabildiklerimiz)

ARÇ’ın verebileceği destekler:

1. Çevirmen ihtiyacını ilk elden muhatapla görüşerek belirleyebildiğimiz insani yardım kuruluşu ile çeviri görevi üstlenebilecek çevirmenler arasında bilgi akışını sağlayarak irtibatlarına yardımcı olmak
  2. Çevirmen taleplerini, acil müdahalenin başından itibaren oluşturduğumuz “ARÇ Saha Görevlendirmesi” adlı WhatsApp grubunda duyurmak
  3. Saha görevi alan diğer çevirmenlerin talebi olması durumunda onları da “ARÇ Saha Görevlendirmesi” WhatsApp grubuna dahil etmek

Bu çalışmaları Mart 2023 sonuna kadar sürdürdük. Sonraki dönemde gelişmeleri genel olarak takip ediyoruz, somut ihtiyaç için bize ulaşanlar olması durumunda destek olanağı olup olmadığını değerlendiriyoruz.

İletişim: [email protected]

Güncelleme tarihi 20.02.2023